top of page

Stretnutie fanúšikov Eurovízie v Mníchove

Eurovízia je v Nemecku symbolom a hudobnou udalosťou roka - to je všeobecne známe. Mnoho rokov sa v čase konania jednotlivých ročníkov Eurovision Song Contest akoby zastavil život a všetka pozornosť sa venuje sledovaniu televíznych prenosov v domácnostiach alebo na námestiach na veľkoplošných obrazovkách. Nemecko je eurovíznou fanúšikovskou krajinou Nr. 1. Nemci majú dva veľké oficiálne fanúšikovké kluby ktoré vydávajú časopisy , knihy , organizujú počas roka viaceré burzy a stretnutia. Na tie si pozývajú nielen spevákov Eurovízie ale aj skladateľov , moderátorov, dirigentov, usporadúvajú fans festivaly. Jednoducho povedané - Eurovíziou žijú celý rok.

Stretnutia fanúšikov pod názvom OGAE - Clubtreffen 2018 som sa 20.1.2018 v Mníchove zúčastnil aj ja. Bol to už 17 ročník a od roku 2008 býva pravidelne v reštaurácii s divadlom Wirtshaus zum Isartal.

Miesto podujatia má výbornú polohu neďaleko stanice metra a aj Hotela Leonardo, kde boli ubytovaní všetci hostia i mnoho fanúšikov. Tí prišli okrem domácich Nemcov aj z viacerých európskych štátov. Stretol som Rakúšanov, Belgičanov, Holanďanov, Švédov . Program sa začal v reštauračnej časti už popoludní tradičnou burzou platní, CD, DVD, kníh a eurovíznych suvenírov. V divadelnej časti boli hosťami moderátorov viaceré eurovízne nemecké osobnosti.

Na pódiu sa striedali najmä hviezdy pre pamätníkov. Boli nimi: Ralph Siegel - hudobný skladateľ s viac ako 25 eurovíznymi piesňami, Norbert Daum - skladateľ a dirigent na viacerých eurovíznych ročníkoch, Carolin Reiber – moderátorka nemeckých kôl Eurovízie v 70-80 rokoch, speváčka Katja Ebstein- trojnásobná účasť na Eurovízii 1970,1971,1980, Penny McLean a Linda G. Thompson zo skupiny Silver Convention / ESC 1977/, spevák a skladateľ Michael Holm – spevák legendárnej piesne Mendocino/ v Čechách ju pred 48 rokmi naspieval Jiří Duchoň a na Slovensku Oľga Szabová/ . Vekové zloženie fanúšikov bolo skôr strednej a staršej generácie. Ale prišli aj mladší fanúšikovia. Tých potešil spevák Cesár Sampson ktorý bude reprezentovať Rakúsko na ESC 2018 v Lisabone. Organizátori vopred oznámili štyroch hostí : Manuela Bravo / Portugalsko 1979/, Nathan Trent / Rakúsko 2017/, Omar Naber / Slovinsko 2005 a 2017/ a Paul Harrington a Charlie Mc Gettigan / Írsko, víťazi ESC 1994/. Práve Paul a Charlie boli hlavným dôvodom prečo som išiel do Mníchova. V mojej zbierke stretnutí s víťazmi ESC mi chýbali.

Keď zvíťazili v roku 1994 sedel som v Slovenskej televízii ako predseda slovenskej poroty a odvtedy neboli ako hostia na žiadnych ostatných ročníkoch Eurovízie . Stretnúť ich v Mníchove bola jedinečná šanca ktorá sa splnila.

Večerný program zahájila Manuela Bravo . Hneď od prvej piesne si podmanila divákov v divadle. Jediný nedostatok však mala interpretácia víťaznej portugalskej piesne Salvadora Sobrala. Nenaučila sa celý text a pomáhala si pri spievaní jeho čítaním z papiera.

Po nej vystúpili Paul Harrington a Charlie McGettigan . 24 rokov od víťazstva sa výzorom prejavilo najmä na Paulovi, nie na vtipnej nálade ktorou bavil prítomných pred aj po koncerte. Svoje vystúpenie začali akoby Vianoce ešte neskončili - piesňou White Christmas.

V repertoári nechýbala ani víťazná pieseň Johnny Logana - What´s another year / 1980/. Záver patril ich najväčšiemu hitu Rock´n´Roll Kids / ESC 1994/ ,ktorú si s nimi zaspievali aj spokojní diváci. Nasledovalo neohlásené prekvapenie večera v podobe vystúpenia fínskej speváčky Sonje Lumme / ESC 1985/. Severskú chladnosť neukázala, ale svojim temperamentom rozprúdila žilky prítomných. Divadlo bolo vyzdobené eurovíznymi plagátmi , vlajkami, bilboardami . Aj keď bola vonku snehová chumelica , vo vnútri klimatizácia nefungovala a pot tiekol nielen z účinkujúcich ale aj divákov konzumujúcich bavorské špeciality . Tie zalievali kvalitným pivom z tradične veľkých pohárov. Chvíľami som si pripadal ako na Oktoberfeste.

Po príjemnom vizuálnom a speváckom prekvapení prišiel na pódium Omar Naber. S gitarou zaspieval nielen svoje eurovízne piesne / Stop 2005,On My Way 2017/,ale spieval aj po slovinsky a potešil divákov tiež piesňou Robbie Williamsa Angels. Skvelý večer ukončil svojim vystúpením Rakúšan Nathan Trent / ESC 2017/. Po každom vystúpení hostí nasledoval krátky rozhovor s moderátormi, odovzdanie pamätnej plakety OGAE Germany a krásnej kytice. Tá sa tak zapáčila Nathanovi že si ju na pamiatku odnášal v nedeľu z hotela domov.

Napriek tomu, že som bol na tejto akcii po prvý krát, môžem doporučiť návštevu budúceho ročníka Ogae clubtreffen každému fanúšikovi Eurovízie.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page